Uncategorized

Baseball5: demonstratiesport op 24 september a.s.

Op 24 september a.s. wordt er, behalve de vaste onderdelen van de Geuzendag Zoetermeer, ook een demonstratiesport georganiseerd: Baseball5. Deze voor Nederland vrij nieuwe sport wordt georganiseerd door “honk- en softbal vereniging Grizzlies”. Deze “nieuwe” fusie vereniging (voorheen honk- en softbal vereniging Birds en Extra Innings) bestaat sinds begin dit jaar. Maar wat is Baseball5?

De korte, compacte variant van het traditionele honkbal en softbal wordt gespeeld met 2 teams van 5 spelers en in 5 innings. De knuppels en handschoenen laten we achterwege. In het kleine veld, al simpel uit te zetten met een krijtje, breng je de bal het veld in met je hand, verwerk je de bal met je handen en vang je met je handen.

Dus alles wat je nodig hebt is een zachte rubberen bal. Deze spelvorm is dynamisch en wordt gekenmerkt door snelle wedstrijden. Dat maakt het spectaculair om te doen, maar zeker ook om naar te kijken.

#ALLYOUNEEDISABALL

Bij Baseball5 speel je met twee teams tegen elkaar en ben je afwisselend aan slag en in het veld. Een zo’n volledige beurt wordt een inning genoemd. Ben je aan slag, dan is het jouw taak om de bal met je vlakke hand of een vuist het veld in te slaan. De bal moet tussen de lijnen van het veld worden geslagen en minimaal 3 meter vanaf de thuisplaat de grond raken.

Het is dan aan jou om zo snel mogelijk vanaf de thuisplaat het rondje langs de 3 honken en tot slot weer de thuisplaat -tegen de klok in- te volbrengen. Is de bal eerder bij het honk dan jij, dan ben je uit. Loop zo ver je kan, maar let op; de verdedigende partij mag je tikken met de bal als je niet op een van de honken staat.

In de slagbeurten na jou probeer je verder te komen tot je weer over de thuisplaat komt. Dan heb je een punt. Heeft de verdedigende partij 3 mensen uitgemaakt, dan is jullie slagbeurt voorbij. Nu mag jouw team het veld verdedigen en zo snel mogelijk 3 nullen maken (mensen die uitgaan, maken geen punt en zijn dus een nul). De inning is voorbij als beide partijen aan slag zijn geweest. En 5 van die innings zijn een volledige wedstrijd.

Het team met de meeste punten, de meeste lopers over de thuisplaat, wint.

Zo speel je Baseball5. Altijd en overal, simpel en spectaculair.

Baseball5 is er voor iedereen. Of je nou jong of oud bent, man of vrouw, beginner of pro, welke fysieke kenmerken je ook hebt, Baseball5 is er ook voor jou. Klik hier voor een filmpje.