Uncategorized

Een fantastische Geuzendag Zoetermeer 2022

Wethouder R. Weerwag opende de Geuzendag Zoetermeer met de woorden “een fantastisch sport- en spelevenement met een sterke cohesie”. Kort voor zijn toespraak werd hij als ware Geus in een kano het evenemententerrein binnengevaren.  

 


Nadat de Geuzenbel had geklonken ging de sportieve familiedag van start met de Geuzenwandeltochten. Jong en oud hebben dit jaar volop genoten van één van de drie tochten. Families met kinderen deden tijdens de 6 kilometertocht rebusopdrachten en speelden oudhollandse spelletjes in het Binnenpark. Deze tocht werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd door Scouting Pocahontas en Road Runners Zoetermeer. De meer actieve wandelaars – sommigen kwamen zelfs uit Den Bosch – werden getrakteerd op verrassende weilanden met hekjes en bruggetjes en onverwachte uitkijkpunten. Bij de finish werden enthousiaste reacties spontaan gedeeld. Een moeder wil volgend jaar alle kinderen uit de straat meenemen en een ervaren wandelaar vond dit één van de mooiste wandeltochten. Lovende geluiden en blije gezichten. Meer dan 150 enthousiaste wandelaars deden mee.


De Geuzenfietstochten gingen ook vroeg van start. Als voorbereiding werden er door vrijwilligers van Toervereniging Zoetermeer ’77 meer dan 350 pijlen opgehangen aan lantaarnpalen rondom Zoetermeer en via Moordrecht door Leiden en weer terug. Ook de MTB route was compleet uitgezet. Na een laatste check zondagmorgen ging ook dit onderdeel van start. Vervelend was de niet aangekondigde regen in de vroege morgen.
Voor MTB en Gravel is dat geen probleem, maar voor de recreatieve fietstochten is het niet leuk. Deze kwamen dan ook laat op gang en met de concurrentie in de buurt viel het aantal deelnemers een beetje tegen. Gelukkig werd het weer snel beter, waarbij een dun zonnetje de fietsers begeleide. Ze kwamen dan ook met een grote glimlach aan de finish.

Nog voordat het spelterrein was opgebouwd stonden de eerste deelnemers al klaar om mee te doen met de Geuzenspelen. Met een touwbrug de sloot oversteken, in diezelfde sloot varen met een kano, knopen leren maken, reanimatietraining, leren hakken, leren vuur maken, brood bakken boven een houtvuurtje, een kompasspeurtocht, een jungle speurtocht, een speurtocht met onderdelen van een lelievlet, voetballen met een verstoord zicht, hoefijzer gooien, je geluk in de geluksfontein beproeven, over een strakgespannen band (slackline) lopen of een hindernisparcours afleggen. En natuurlijk genieten van Geusdrinken en iets lekkers.
De scouts van Pocahontas deden allemaal mee.  Maar ook heel veel belangstellenden van 4 tot en met 15 jaar hebben met plezier deelgenomen aan het geheel. Zelfs een superjonge deelneemster van 2 jaar had er lol in! Scouting is voor iedereen!

Bij de Geuzenloop Zoetermeer startte het programma met de twee Geusjeslopen. Ondanks niet aangekondigde werkzaamheden op een gedeelte het parkoers, kwamen alle Geusjes ongeschonden over de finish. Wat opviel was de snelle tijd van Ruben Olsthoorn op de hele mijl van SMC Rijnland Fysiotherapeuten. Hij kwam over de finish in een tijd van 5 minuten en 51 seconden. Bij de meisjes noteerde Rosalie Harmsen (ARV Ilion) een prachtige tijd op de halve mijl van Perfect verhuizingen BV: 3 minuten en 28 seconden.
Nadat burgemeester Bezuijen het startschot had gelost van de 21,1 km. van Praxis Zoetermeer, begon het spektakel bij de lange afstanden. Hierna deed de burgemeester zelf mee met de
10 km. van Van As I Oviron makelaars & taxateurs. Op deze afstand werd ook de Team – Run gehouden. Het team van LoopLekker prolongeerde de titel en ging ook deze keer naar huis met de wisselbeker.
Tot slot ging de 5 km. van Kneppers Autobedrijf van start. Dit jaar werd er geen parkoersrecord verbroken. Vreemd is dit niet omdat er al erg scherpe tijden in de boeken staan. Ondanks de concurrentie van een loop even verderop hebben zich 900 lopers ingeschreven voor één van de vijf afstanden.
De organisatie ziet terug op een geslaagde 10e editie van de Geuzendag Zoetermeer en blikt nu al vooruit naar de volgende editie: 24 september 2023, altijd op de laatste zondag van september.