Uncategorized

Wij zijn er klaar voor….jij ook?

Aanstaande zondag 26 september is het zover.
Dan organiseren Toervereniging Zoetermeer ´77 (TVZ ’77), Scouting Pocahontas en Road Runners Zoetermeer (RRZ) voor de negende keer de Geuzendag Zoetermeer. Dit jaar is dit tevens het slotevenement  van de Nationale Sportweek. Traditioneel met de echte Geuzenwandeltocht, de (scouting) Geuzenspelen, de GeuzenInstawalk en Geuzenfietstochten. Dit alles onder de noemer:
een sportieve familiedag.

RRZ heeft twee schitterende wandelroutes uitzet voor de Geuzenwandeltocht:

  • een familieroute (geschikt voor jong en oud) van 15 km. door het Buytenpark, het Westerpark en de prachtige (nieuwe) Driemanspolder, en;
  • een recreatieve route van 25 km. door 3 natuurgebieden in het westelijk deel van Zoetermeer. Je pakt gelijk een stukje geschiedenis mee, want de route loopt langs het gebied waar 400 jaar geleden de Spanjaarden waren gelegerd (bij de Voorweg) en Zoetermeer bezet hielden. Ook gaat de route door de Meerpolder en de Driemanspolder. Beide polders werden destijds door een dijkdoorbraak onder water gezet.

TVZ ’77 organiseert diverse fiets- en bike activiteiten. Op dit moment worden de toerfietsroutes voorzien van pijlen, zodat de deelnemers niet verkeerd kunnen rijden. De routes zijn geschikt voor zowel recreatief fietsen, ook de sportieve fietser rijdt deze route met plezier. De kortste fietsroutes van 25 en 34 km. gaan door de mooie omgeving van Zoetermeer richting Leiden.

De 50 km. route gaat door het gebied ten zuidoosten van Zoetermeer. Dit gebied werd in de Geuzentijd onder water gezet teneinde met platbodems richting Leiden te kunnen varen.
De langste route van 75 km. is een combinatie van de zuidelijke en noordelijke routes en is tevens bedoeld voor mensen die eens wat meer kilometers willen maken in een gebied met meer historie dan je er op het eerste gezicht vanaf ziet. Alle fietstochten zijn tevens geschikt voor E-bikes.

Spectaculair is de gravel(cyclocross)tocht. Gekozen kan worden uit routes over 60 en 80 km. De gravel(cyclocross)tocht is geschikt voor mountainbike-, gravel- en cyclocrossbikes.

Ook worden er twee mountainbike (MTB) parkoersen aangeboden. De routes zijn gelegen in het Land van Wijk en Wouden. Dit is het meest westelijke stukje van het Groene Hart, het landelijk gebied tussen de steden Zoetermeer, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Leiden, Leiderdorp, de Oude Rijnzone en Alphen a/d Rijn.

De MTB en gravelroutes zijn te rijden met fietsnavigatie.

RRZ organiseert ook de GeuzenInstawalk. Dit is een inspirerende wandeling voor mensen met een passie voor fotografie en Instagram.
Er wordt een mooie route gelopen langs locaties die laten zien dat “Oud Soetermeer” nog steeds prominent aanwezig is in het stadsbeeld en hoe nieuw Zoetermeer zich de afgelopen 50 jaren heeft ontwikkeld.
Aan de Instawalk is een fotowedstrijd verbonden. De beste 3 foto’s krijgen een prijs van de organisatie, terwijl de beste foto ook wordt geprojecteerd op het LED-bord aan de Mandelabrug. Daarnaast heeft hoofdsponsor Verlaan Makelaardij een prijs verbonden aan een aparte foto opdracht. Maximaal 50 deelnemers kunnen zich inschrijven voor de Instawalk. De voorinschrijving is tot en met 24 september en kost € 3,-. Als het maximaal aantal deelnemers nog niet is bereikt kan er ook op
26 september worden ingeschreven, dan kost deelname € 5,-.

Scouting Pocahontas zal van 11:00 tot 15:00 uur aanwezig zijn op het veld tussen het CKC en de Dorpstraat met allerlei leuke, scouting-like, activiteiten voor jeugd van
5 t/m 15 jaar. Met een knipoog naar de geschiedenis kan ervaren worden wat er allemaal kwam kijken bij “het ware leven van een Geus”.
Er worden spelonderdelen voor de categorieën 5 t/m 10 en 11 t/m 15-jarigen georganiseerd. Om hieraan mee te kunnen doen moet bij de informatiestand van Scouting Pocahontas een strippenkaart worden gekocht.
Met die kaart doe je mee met onder meer de volgende activiteiten: een jungletocht, voetbal, het afleggen van een parkoers dat binnen een bepaalde tijd moet worden afgelegd, hoe kom ik over een sloot, broodjes bakken, knopen leggen, een foto speurtocht, kanoën, vuurtje maken, kompaslopen, zeilen, enz.
Zie voor een overzicht van het volledige programma: https://geuzendag.nl/geuzenspel/geuzenspelen-onderdelen/

Voor de Geuzenspelen kan alleen op 26 september worden ingeschreven. Voor alle andere onderdelen wordt geadviseerd om vooraf online in te schrijven.

De opening van de Geuzendag Zoetermeer wordt op 26 september om 09.00 uur verricht door de wethouder van o.m. sport, mevr. I. ter Laak.

De organisatie is er klaar voor…….jij ook?