Geuzenwandeltocht 2019: de route en historie

 

Uiteraard hopen we op mooi weer, maar de routes voor het wandelen laten sowieso een scala aan vergezichten zien. In eerste instantie gaan de routes vanuit de Dorpsstraat door de wijken heen om al snel in het groene polderlandschap rond Zoetermeer te komen. In het eerste gedeelte zien we de zgn. Zoetermeerse Plas. In de volksmond vaak de Noord Aa genoemd, maar dat is onjuist. De Zoetermeerse Plas is in feite een enorme zandafgraving, die in de jaren ‘60 en ’70 van de vorige eeuw is ontstaan om zand te winnen voor de toenmalige nieuwbouwwijk Meerzicht.  De plas die eigenlijk de Noord Aa is, ligt iets noordelijker dan de Zoetermeerse Plas, achter boerderij het Geertje. Vanaf deze boerderij kun je met een roeiboot deze plas om, die rijk is aan watervogels. Vanaf deze plas kun je via een waterloop naar de Weipoortse Vliet, een zijarm van de Oude Rijn.

Het landschap zag er in die tijd uit zoals het Prielenbos. Een waterrijk moerasgebied met heel veel vogels.
In augustus 1574 werden in Capelle de dijken doorgestoken op een aantal strategische plaatsen. Alleen…waar men zich op had verkeken was dat het die zomer erg droog was en er dus weinig water in de IJssel stond. Het onderlopen van het land gebeurde maar heel langzaam. Toch misten deze maatregelen zijn doel niet. De Spanjaarden wisten niet goed wat ze met het water aan moesten. Ze hadden alleen ervaring met oorlogshandelingen op een paard. De Nederlanders en met name de Geuzen wisten wel raad met al die nattigheid. Begin oktober stond het water hoog genoeg om met speciale boten (kromstevens)ongeveer 800 man vanuit Rotterdam naar Zoetermeer te roeien. De Spanjaarden waren niet in staat om de Voorweg te verdedigen. De Geuzen konden toen via de Noord Aa (de Soetermeer Schermer), Weipoortse Vliet, maar ook via de Leidse Wallenwetering doorsteken naar de Oude Rijn en de Vliet, en zo haring en brood naar de hongerende bevolking van Leiden brengen.

De Spanjaarden vluchten daarop vanuit Leiden naar het gebied de Spekpolder in Leidschendam/voorschoten. Dat was één van de vier polders, die nu, nadat deze werden afgegraven, het huidige recreatiegebied Vlietlanden, vormen. De naam Spekpolder werd gegeven omdat de Spanjaarden als eetgewoonte hadden om heel veel en vet te eten en daarom de bijnaam “spekken” hadden gekregen. Ook dit gebied is rijk aan watervogels en een weelderige vegetatie. Beide gebieden worden tijdens de wandelingen aangedaan. Er wordt dus op historische grond gewandeld, waarbij grote delen van het terrein nog de sfeer van de geuzentocht uitademen, Bij de 12 km-wandeltocht komen we in de buurt van de Noord Aa. Bij de 25 km-wandeling wordt het gebied van de Weipoortse Vliet aangedaan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *