Aankondigingen Geuzendag

Geuzendag 2020 en het COVID-19 tijdperk

Voorbereiding op de Geuzendag 2020

Ondanks het onzekere tijdperk waarin de hele wereld verzeild in geraakt is, moeten we de hoop blijven houden dat we op termijn ons weer vrijelijk kunnen verplaatsen, werken en onze sport(en) kunnen uitoefenen.  Vandaar ook dat we doorgaan met de voorbereiding van de Geuzendag 2020. Met nog 190 dagen te gaan is die hoop (denken wij) niet al te optimistisch. Uiteraard blijven wij de actualiteit volgen. Hoewel we in deze periode onze sport(en) niet gezamenlijk kunnen beoefenen is het wel mogelijk om dat individueel te doen. Daarbij gelden de volgende adviezen/richtlijnen.

Ga alleen op pad

Het RIVM adviseert om contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden en minimaal 1,5 meter afstand te houden. Tijdens het hardlopen, wandelen en wielrennen mag dat zelfs nog wat ruimer worden genomen, want door versnelde ademhaling tijdens inspanning is er meer luchtverplaatsing en daardoor een groter besmettingsrisico. De komende tijd kun je je trainingen dus het best alleen afwerken. 

Train niet te zwaar

Je immuunsysteem houdt ziekteverwekkers op afstand. Wanneer je je lichaam zwaar belast, heeft dat effect op het immuunsysteem en wordt je vatbaarder voor virussen. Nu het corona virus in de lucht hangt, kun je extreme inspanning dus het beste vermijden. Lichte activiteit heeft daarentegen een positieve invloed op de werking van je immuunsysteem. Je hartslag kan een goede indicatie geven over de intensiteit van een training.

Eet gezond

Om je weerstand op peil te houden is het goed om gezond te eten. In groenten en fruit zitten veel vitamines en mineralen die het immuunsysteem versterken en het lichaam helpen infecties te bestrijden. Met name vitamine D, vitamine E, zink en selenium blijken een positief effect te hebben op de weerstand. Slik eventueel een voedingssupplement om hiervan voldoende binnen te krijgen. Suiker kun je beter laten staan, want dit maakt je juist vatbaarder voor ziekte.  

Slaap

De makkelijkste manier om te zorgen voor een goed werkend immuunsysteem is misschien wel voldoende slaap. Bij slaaptekort is het immuunsysteem minder actief, waardoor de kans groter is dat een virus vat op je lichaam krijgt. Hoeveel slaap je precies nodig hebt, verschilt per persoon. 7 tot 9 uur per nacht zou voldoende moeten zijn. Dat we nu massaal thuiswerken, maakt het allicht makkelijker om aan die richtlijn te voldoen.

Pas op de plaats

Heb je last van verkoudheid- of griepverschijnselen, sla je training dan over. Je lichaam heeft energie nodig om te herstellen. Hardlopen, (intensief) wandelen en wielrennen kan het immuunsysteem dan juist verder uitputten waardoor het meer tijd kost om het virus te overwinnen.